Resistivitetsprofil

I tisdags och onsdags hade vi fältdagar på vårt special topic, som i nordgruppen består av bosättningar och förtöjningsplatser (tror jag blir den svenska översättningen, är inte helt säker) under järnåldern. De har dränerat en sjö under historisk tid, och därmed har strandlinjen under järnåldern i princip gått förlorad, så det vi håller på med är egentligen landarkeologi, med ett marinarkeologiskt perspektiv. Här ovan visas en profil från museets utgrävning, eftersom de drar om ledningar i området, ingen forskningsgrävning här inte! Vi testade även en hemmasnickrad version av resistivity-mätare, vilket förklarar varför kablarna är där.

Sen har vi tagit en massa jordprover med hjälp av coring (jag vet seriöst inte vad det svenska ordet är, trots att vi gjorde samma sak på fältkursen under arkeologin i Umeå). Vi tror att vi har hittat bosättningens utsträckning, samt den forntida utsträckningen av sjön.

Resistivitetsmätningar på den forna stranden

Men nuförtiden finns sjön placerad vid en utkiksplats (eller snarare att en utkiksplats är placerad vid sjön…) som ni kan se till vänster på bilden. Och den ligger långt ifrån vår site…

Vi har förresten vår nu också. Idag tror jag det var mellan 10-15 plusgrader, och sol, och, som vanligt i Esbjerg, vind. Men det är dejligt!

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Annan skola

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s