Spa ”La Garvérie”

Skönhetsbehandling samt gym. Alla övningar utförs under uppsyn av utbildade specialister. Vi tillämpar ett ekologiskt synsätt så långt som möjligt.

Våra skönhetsbehandlingar inkluderar bl.a. pedikyrkuren kallad avkalkning, hudvårds-/massagekuren fettgarvning och det väldoftande barkbadet för händerna. Vi erbjuder även ett gym kallat mjukgörning, ett specialdesignat rundträningsprogram för hela kroppen, med speciell tyngdpunkt på axlar och armar.

Eh, ja. Idén om att starta ett gym på Bäckedals garveri är nog inte helt ny… En liten och mer personlig förklaring för er som inte är insatta följer.

Att avkalka är något man bör göra när man har avhårat ett skinn i ett kalkbad. Det görs genom att skölja skinnet i vatten. Detta kan ta mer eller mindre lång tid, beroende på hur uppsvällt skinnet har blivit av kalken. Igår slog jag alla rekord i jobb förgäves. Åtminstone tre timmar spenderade jag trampandes runt i en hink med ljummet vatten (vilket byttes ut med jämna mellanrum) och ett enormt uppsvällt fårskinn. Det var fortfarande fläskigt imorse, när det dessutom hade legat i vatten hela natten. Jag fick guru Ajas tillåtelse att lägga skinnet i sälg-barkbad istället. Avkalkningen tog dock inte slut där, utan jag och Malin trampade glatt runt på vårt skoläder-to-be i ännu en balja.

Att fettgarva betyder att man smörjer in skinnet med en blandning av någon slags fett (exempelvis olja), äggula och såpa, och masserar det (gärna i värme) tills den blandningen har gått in i skinnet. Det betyder att garvämnena har gått in i skinnet, och behöver nu hjälpas med att få luft inarbetat (se ”gymdelen”…). Ger vita skinn. Det är vad vi har gjort med fällarna, och vad jag skulle ha gjort med übertjocknacken ifall denna gått med på att avkalka sig lite snabbare. (Ja, jag är lite bitter på den. Men det känns bättre idag än vad det gjorde igår.)

Att  garva i barkbad gör att skinnen blir bruna. Det består av avsvalnat bark-te (utblandat med vatten när det gäller granbark) och luktar gott. Det kan behövas.

Mjukgörningen är det som gör att skinnet inte stelnar när det torkar. Luft ska arbetas in. Skinnet ska sträckas ut, räckas med olika verktyg, dras i och mot olika ytor, och dina armar och axlar ska KÄNNA det! Det är här det finns gott om utrymme för egna förslag (jag testade stenklubban jag gjorde under MNT…), för det enda som gäller är att skinnet ska bli mjukt och inte låta som en pizzakartong.

Pizzakartong är faktiskt lite av en cliffhanger som anspelar på ett practical joke vi iscensatte förra veckan. Bilder och sånt kommer när jag kan gå ut på internet på mitt rum, eller när jag kommer ihåg att ta med kamera+sladd till datasalen.

Pizzakartonger där det en gång hängde skinn

Här brukade alltså skinn hänga på torkning. För film, sök på ”bus i garveriet” på youtube…

Annonser

2 kommentarer

Filed under Annan skola

2 responses to “Spa ”La Garvérie”

  1. Emma

    kul att läsa carro 😀

  2. Det är något i det här som får mig på att överväga att bli vegitarian eller något… Det där med avkalkning och uppsvällt fårskinn föll inte riktigt mig på läppen. Fick inte någon bra bild över hur det ser ut i baljan. Saknar dig så det är super kul att läsa om dina tankar och vardagsfunderingar. KRAM!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s